Fraværspolitik

GUX Nuuk arbejder i to spor i forhold til fraværspolitikken:

  • Det ene spor handler om klare krav og forventninger til eleverne om mødepligt og aktiv deltagelse i timerne.
  • Det andet spor handler om, at GUX Nuuk som skole forpligter sig til at yde støtte til
    elever, der har behov for det, så de får den bedste mulighed for at gennemføre
    gymnasieuddannelsen og blive så dygtige og kompetente som muligt.
Elevens forpligtelser

Eleverne har mødepligt og pligt til aktiv deltagelse i forhold til alt, der har relation til undervisningen: undervisningslektioner, skriftligt arbejde, ekskursioner, prøver og eksaminer karrierevejledning, trivselssamtaler med elevcoach og igangsatte handleplaner. Uacceptabelt og ubegrundet fravær og manglende deltagelse kan derfor få konsekvenser både samlet set og i et enkelt fag.

Skolens forpligtelser

Skolen er forpligtet til at yde støtte til elever med faglige, personlige eller fysiske problemer,så eleven reelt får mulighed for at gennemføre uddannelsen. Teamlærere er særligt opmærksomme på fravær og trivsel i de enkelte klasser og hos de enkelte elever fra skoleårets start. Skolen skal jf. lovgivningen orientere alle forældre til elever under 18 år, der har problemer med fravær, og skolen drøfter indhentning af samtykkeerklæring med hjemmeboende elever over 18 år, hvis fraværet er for højt, så forældrene løbende kan orienteres om skolegangen.

Lovpligtige handleplaner

I medfør af Selvstyrets bekendtgørelse nr. 10 af 23. juli 2012 om studie – og ordensregler for den gymnasiale uddannelse, fremgår det, at:

”§11. Hvis en elev bliver tildelt en sanktion efter § 9, har eleven krav på udfærdigelse af en handleplan, hvori eleven vejledes og støttes i en ændring af den adfærd, som har ført til tildelingen af sanktionen. Skolen udfærdiger handleplanen i samarbejde med eleven og dennes forældremyndighedsindehavere, hvis eleven er underlagt forældremyndighed”.

Det vil sige, at skolen er forpligtet til at lave en handleplan i samarbejde med eleven ogforældre, hvis eleven er under 18 år, og eleven har pligt til at følge den. Det er elevcoachene og de socialfaglige medarbejdere, der laver handleplaner i samarbejde med eleverne og indføjer planen i Lectio. En handleplan har gennemførelsesformål og har til hensigt at støtte eleven i at ændre den adfærd, der har medført sanktionen. Derfor skal eleven overholde de elementer, der indgår i handleplanen. En handleplan kan bestå af mange tiltag som fx samtale med psykolog, henvisning til lektiecafe, anmodning om særlig tilrettelagt undervisning, plan for aflevering af opgaver eller andre af skolens tilbud.

Skolens system til registrering

Eleven er forpligtet til at holde øje med sit fravær i Lectio og henvende sig til den pågældende lærer, hvis der er spørgsmål eller uklarheder i elevens fraværsregistrering i faget.

Sygdom og ekstra undervisning

Hvis der er tale om længere tids sygefravær (fx hospitalsindlæggelse eller lignende) kontaktes rektor, som kan tildele støtteundervisning eller ekstraundervisning. Denne ekstraundervisning kompenserer i et vist omfang for sygefraværet. I sådanne tilfælde indhenter skolen lægeerklæring.

Særligt omkring idræt

Elever, der ikke kan deltage fuldt ud i idræt på grund af skader eller andre risikotilstande, skal
deltage på det niveau, de er i stand til. Hvis en elev skal fritages for idræt igennem længere tid
eller på permanent basis, skal skolen have lægeerklæring. Eleven skal aflevere lægeerklæringen
til rektor, som efterfølgende informerer den pågældende idrætslærer.

Fraværsleder og elevcoaches mv. i skoleåret 2023-2024

Rektor er fraværsleder:

  • Hanne Larsen: Alle 1g., 2g., 3g. og 4g. -klasser

Elevcoaches og socialfaglige medarbejdere:

  • Naja Olsen
  • Eskil Dahl
  • Eufinia Kreutzmanm
  • Ole Christian Fritsen (kun kollegielever)
  • Arkalo Skifte (kun kollegieelever)
  • Sequssuna Schmidt (Idrætskoordinator)
Arbejdsfordeling
  • Faglærere har ansvar for at indkræve og følge op på aflevering af skriftlige opgaver.
  • Teamlærere har som hovedopgave at arbejde med klassens og enkeltelevers
    trivsel. Der meldes tilbage til elevcoaches ved viden om elevers
    problemstillinger, som påvirker deres skolegang
  • Elevcoaches og socialfaglige medarbejdere udfører gennemførelsesvejledning ved at afholde trivselssamtaler med alle skolens elever ca. 5 gange årligt. Elevcoaches og socialfaglige medarbejdere udfærdiger handleplaner og sikrer deres gennemførelse i samarbejde med eleven. Forældrene inddrages, hvis eleven er under 18 år. Handleplanerne skal indeholde konkrete mål for nedbringelse af fraværet.
  • Rektor er ansvarlig for at kontrollere fravær hos skolens elever og vurdere, hvilke tiltag der skal iværksættes i forhold til den enkelte elev. Rektor har myndighedsopgaven i forhold til alle sanktioner efter bekendtgørelsen om studie – og ordensregler § 9, men kan uddelegere opgaven eller dele af opgaven til elevcoaches og socialfaglige medarbejdere.

Fraværsreglerne

Der er afleveringspligt til alle skriftlige opgaver, herunder de obligatoriske årsopgaver og det selvstændige skriftlige arbejde.

  • 1.g. opgaven
  • 2.g. opgaven
  • Studieprojektet I 3.g/4I.
  • De selvstændige skriftlige opgaver
  • Ma B eksamensprojektet

Skolen sikrer, at det selvstændige skriftlige arbejde planlægges jævnt hen over året.

Elever kan i helt særlige tilfælde eller ved sygdom på forhånd bede om udsættelse på afleveringsfristen.

Det er læreren, der har ansvar for aflevering og registrering af de selvstændige skriftlige opgaver. Hvis en elev ikke afleverer til tiden, skal det aftales, hvornår opgaven afleveres med kortest mulige frist. Eleverne har grundlæggende pligt til at aflevere opgaver rettidigt, ogefter de retningslinjer læreren opstiller.

Hvis eleven ikke afleverer en større opgave til tiden, inddrager læreren rektor. Rektor kan pålægge eleven at møde op uden for skoletiden for at udarbejde den manglende opgave. Eleven har mødepligt, hvis dette pålægges.

Manglende skriftlige afleveringer kan medføre alle former for sanktioner (jf. §9), også selvom eleven møder fysisktil alle timer.

Fysisk fravær

Fysisk fravær registreres efter afholdelse af hvert modul. Hvis en elev kommer for sent, men deltager i mere end 25 minutter af et modul, gives eleven 50% fravær.

Fravær opgøres både samlet og i hvert enkelt fag, og det betyder, at konsekvenser kan tages i anvendelse, hvis der er for højt fravær i et enkelt fag, selvom det samlede fravær er lavt.

Forældre til elever under 18 år med for højt fravær kontaktes.

Konsekvenser ved for meget fravær

Sanktionssystemet er underlagt de generelle forvaltningsretslige regler, og derfor er det et grundprincip, at alle konsekvenser med en vis tyngde indledes med en partshøring af eleven eller dennes forældre, hvis eleven er underlagt forældremyndighed.

Det er vigtigt at understrege, at de nedenfor oplistede konsekvenser og tiltag ved for meget fravær ikke nødvendigvis foregår i rækkefølge, men hver for sig kan tages i anvendelse afhængigt af fraværets alvor. Fravær slettes efter et skoleår, men elever der har udvist en adfærd med mange forsømmelser i det foregående skoleår, kan tildeles sanktioner efter bekendtgørelsen om studie – og ordensregler § 9 uden forudgående tilrettevisning og skriftlig advarsel i det nye skoleår.

Fravær vurderes med jævne mellemrum, og der gribes ind når niveauet for fravær når en uacceptabel grænse, uanset hvornår på skoleåret det forekommer.

  1. Hvis det fysiske fravær pr. 1. oktober og resten af skoleåret overstiger 15% gives en skriftlig advarsel.
  2. Fortsætter fraværet herefter, træder øvrige sanktioner i kraft. Det skal understreges, at fysisk fravær over 20%-25% vil medføre bortvisning. Det forventes,at elever der modtager en skriftlig advarsel øjeblikkeligt retter op på fraværet, og der følges op på dette af elevcoaches og socialfaglige medarbejdere i samarbejde med rektor.
  3. Elever med for højt fravær, der er ramt af helt særlige begivenheder eller forhold, kan i enkelte tilfælde efter rektors vurdering få mulighed for at 1. gå til eksamen på særlige vilkår i enkelte eller alle fag 2. blive overført til selvstuderende i 3g. og 4g.

Rektor kigger efter fraværet i periode eller opgjort, og det er markeret i tabellennedenfor:

Det betyder at der IKKE kigges på fraværet i kolonnen ”For året”!

Konsekvenser

Partshøring

Skriftlig advarsel (her udarbejdes handleplan)

Ja

Eksamen på særlige vilkår

Ja

Fortabelse af ret til prøveaflæggelse i et eller flere fag

Ja

Selvstuderende uden ret til at følge undervisningen

Ja

Bortvisning

Ja

Godskrivningsregler
Eleverne bliver af elevcoaches eller rector udelukkende godskrevet i følgende situationer:
  • Deltagelse som tutorer på GUX Nuuk
  • Deltagelse i elevrådsarbejde i rimeligt omfang
  • Fravær, som skyldes eksamensbegivenheder og som er planlagt
  • Deltagelse i nært familiemedlems (forældre +bedsteforældre + søskende) begravelse eller hvis det nære familiemedlem er i den terminale fase i et sygdomsforløb. Der kan deltages i selve begravelsen, og ved begravelse i andre byer kan godskrives fravær max. 3 dage.
  • Bøjletandlæge og særlig tandregulering, som ikke kan aftales uden for skoletiden.
  • Samtaler hos psykolog og psykiater, som ikke kan aftales uden for skoletiden.
  • Hospitalsindlæggelse ved forevisning af dokumentation og ved aftale omkompenserende undervisning
  • Fravær som skyldes uforudsigelige rejseforsinkelser mellem Danmark og
    Grønland og mellem byer i Grønland
  • Idrætslinjens elever får godskrevet fravær, når de deltager i turneringer mv., som
    eraftalt med ESG eller GIF. Dog kun hvis deres fravær i forvejen ikke overstiger
    10%.
Disse fraværsregler har været i høring i lærerråd og elevråd.

Hanne Larsen
Rektor, GUX-Nuuk

Sanktioner og handleplaner

§ 9. Finder skolens rektor, at en pædagogisk tilrettevisning ikke er en tilstrækkelig reaktion over for en elev, der har tilsidesat skolens studie- og ordensregler, kan følgende sanktioner iværksættes:

  1. Advarsel
  2. Udelukkelse fra konkrete arrangementer eller aktiviteter.
  3. Midlertidig udelukkelse fra undervisningen i korterevarende perioder henover et skoleår.
  4. Henvisning til at aflægge prøve i enkelte eller alle fag, der kan afsluttes med prøve på det pågældende klassetrin det pågældende skoleår.
  5. Fortabelse af retten til at blive indstillet til prøve i et eller flere fag, der afsluttes med prøve det pågældende skoleår. Prøve i det eller de pågældende fag skal aflægges det følgende år, hvis skoles rektor træffer beslutning om, at den pågældende elev på trods af en eller flere manglende prøver kan oprykkes til næste klassetrin.
  6. Henvisning til status som selvstuderende.
  7. Bortvisning fra uddannelsen (udskrivning).

Stk. 2. Afgørelser i henhold til stk. 1, nr. 4-7, skal så vidt muligt træffes senest en måned før offentliggørelsen af den årlige plan for prøvernes afholdelse. Ved afgørelser i henhold til stk.1, nr. 4, gives der ikke afsluttende årskarakterer og allerede givne årskarakterer i de pågældende fag bortfalder.

Stk. 3. Den iværksatte sanktion skal være rimelig og relevant i forhold til den konkrete overtrædelse af skolens studie- og ordensregler.

§ 10. En sanktion efter § 9, stk. 1, nr. 2-7 kan kun iværksættes efter rektors konkrete vurdering og kun efter en forudgående skriftlig advarsel, jf. dog stk. 3.

Stk. 2. En skriftlig advarsel gives til eleven og sendes tillige som anbefalet brev til forældremyndighedsindehaverne, hvis eleven er undergivet forældremyndighed. En advarsel bortfalder ved et nyt skoleårs begyndelse, med mindre eleven i det nye skoleår fortsætter den adfærd, som udløste en advarsel i det foregående skoleår.

Stk. 3. I særligt alvorlige tilfælde, herunder for at standse eller forhindre omfattende tings- eller personskade, eller i gentagelsestilfælde kan en sanktion iværksættes uden forudgående skriftlig advarsel.

§ 11. Hvis en elev bliver tildelt en sanktion efter § 9, har eleven krav på udfærdigelse af en handleplan, hvori eleven vejledes og støttes i en ændring af den adfærd, som har ført til tildelingen af sanktionen. Skolen udfærdiger handleplanen i samarbejde med eleven og dennes forældremyndighedsindehavere, hvis eleven er underlagt forældremyndighed.

Fra Selvstyrets bekendtgørelse om studie- og ordensregler for den gymnasiale uddannels