Kollegiereglement
Dette reglement gælder både for hele det røde kollegie og den eksterne kollegie på Børnehjemsvej
Indledning
Alle som ønsker at være bosiddende hos os, skal acceptere og efterleve de gældende regler som beskrevet heri.
På GUX-Nuuk kollegier arbejder vi aktivt på, at dagligdagen for vores kollegieelever skal forløbe som en normal dag som muligt, som man kender det hjemme fra sin egen familie.
Men man skal også være forberedt på, at man er bor meget selvstændig, særligt unge under 18 år, da der ikke er døgnbemanding, og det er elevernes eget ansvar at stå op om morgen.
Man kan ved særlig årsager få hjælp til morgen vækning på en kort periode, dette foregå ved man bliver ringet op, men det er ikke en selvfølge, og det er kun for en kort periode.
Kollegiet har vagt telefon ordning, (Se skema ved vores dør) men hvor også vagtcentral hos Matu tlf: 349999 dækker et par runderinger uden for normal
arbejdstid og som man også kan ringe til, hvis man har mistet nøgle og ikke kan komme ind, eller er utryg for udhængsmæssig larm eller adfærd på kollegiet uden for arbejdstid og i weekender.
Vi lægger vægt på, og vil gerne huske på, at det som at bo tæt på hinanden kræver meget af alle. Det er utrolig vigtigt, at alle lærer, at vi, i vores fællesskab må
acceptere og respektere hinanden inden for de fælles rammer, vi har her på stedet, og at det at været kollegie elev også kan medgå, at man selv må hjælpe til med eventuelle flytterier af møblementer, snerydning og ikke mindst rengøring på fælles arealer, hvor hver gang også har skema. Det er meget normalt elever er selvstændige og tager medansvar for alle mulige opgaver der kan være på kollegiet, så giv altid selv en hånd omkring forfaldne opgaver og hjælpe til rundt omkring.
Vi ønsker alle vores elever en rigtig god kollegieophold
Vores kollegier består af:
Internt: Det Røde kollegie – her har vi ca. 90-100 elever. Det Røde kollegie er primært for de elever under 18 år. Næsten alle 1. G.- elever starter med at bo her.
På det Røde Kollegie er der få lejligheder, som forbeholdes enlige mødre, der går på GUX.
Eksterne kollegie: Vores eksterne kollegie er et familiehus, som regnet til elever med 1 barn
- Børnehjemsvej 5. Med i alt 5 værelser til elever med 1 barn.
Til vores kollegier har vi ansat 4 socialfaglige medarbejdere, som er her fast i dagtimerne og nogle gange om aften om ugen. (Se vagtskema på vores dør)
Skulle der opstå behov for hjælp udenfor disse tidsrum, har kollegieeleverne andre muligheder for at søge hjælp.
MATU security (uden for kollegiet åbningstid): 32 39 39
Kollegie vagttelefon (skemalagt): 52 24 07
Derudover er skolens Rektor (Hanne Larsen) altid at træffe på: 22 60 55
Vores ansatte kan kontaktes indenfor deres normale arbejdstid.
Ninna Esrassen, tlf. 22 58 56 Kollegieansøgninger og trivselssamtaler, samt vejledning og kollegie råd
Ole Christian Fritsen (OC), tlf. 58 57 98 Praktisk kollegie pedel, eksterne kollegie, samt trivselssamtaler
Ny kollega tlf: 49 39 49 Trivselssamtaler og aktiviteter
Arkalo Skifte tlf. 48 25 19 Gangansvarlig, trivselssamtaler
Forældre og andre pårørende kan altid kontakte en ansat – eller kontoret på GUX Nuuk
Nuuk i tilfælde af akutte meddelelser. Skolens kontor træffes i skolens åbningstid på Telefon: 363380.
Skolens Rektor kan altid træffes på: 22 60 55. Hele døgnet.
Advarsler / sanktioner
Der gives en tilrettevisning, såfremt elever overtræder skolens/kollegiets regelsæt, eller ikke lever op til deres forpligtigelser (bl.a. rengøring eller køkkentjanser ifølge skema) og rektor skønner, at dette bør føre til en reaktion. Hvis adfærden ikke ophører, kan rektor skønne, at der kan gives en advarsel. Gentagne eller grove overtrædelser kan medføre direkte bortvisning. Overtrædelsen kan være så grov, at eleven bortvises straks (f.eks. indtagelse eller salg af stoffer eller alkohol).
Alkohol
Enhver form for indtagelse af alkohol på alle kollegieafdelinger er strengt forbudt.
Hvis man indtager alkohol på kollegierne, gives der i første omgang skriftligt advarsel, men kan også medføre direkte bortvisning, og ved gentagelse medfører det øjeblikkelig bortvisning.
Brand
I tilfælde af brand skal man straks ved råb sørge for, at alle elever i huset bliver gjort opmærksom på dette, og man skal sikre sig, at alle har forladt
bygningen. Start brandalarm. Herefter ringes 112 efter brandvæsenet og vores
vagtselskab kontaktes med det samme.
Vores vagtselskab er MATU security. De kontakter rektor. Hvis branden er af beskedent omfang, kan ildslukning derefter påbegyndes ved hjælp af
ildslukningsudstyr, som forefindes i huset/på gangene. Man er forpligtiget til at læse brandinstruksen, som forefindes i de enkelte huse/afdelinger.
Husk at pulverslukkerne er til brand og ikke til leg. Vi skal kunne være helt sikre på, at de virker.
Evakueringsøvelser afholdes mindst en gang om året.
Skolens pedel efterser alle brandalarmer inkl. dem på værelserne én gang om måneden. Det er forbudt at tildække kogepladerne i de forskellige huse.
Brandalarm
Brandalarmerne er en vigtig del af skolens sikkerhedssystem. Der må derfor ikke på nogen måde pilles ved dem. Hvis en brandalarm er blevet hindret i sin funktion (ved fx tildækning), vil den ansvarlige elev komme til samtale hos de kollegieansatte og hos rektor. Man kan blive bortvist fra skolens kollegie. Den enkelte elev er ansvarlig for, hvad der foregår på hans / hendes værelse.
Hvis brandalarmen bliver udløst, og brandvæsnet rykker ud og det konstateres, at der har været pillet ved varslingsudstyret, vil den ansvarlige elev blive pålagt at dække skolens udgift hertil (pt. ca. 10.000 kr.)?
For brandsikkerhed, MÅ DER IKKE VÆRE TING PÅ GANGENE SÅSOM; SKO, TØJSTATIVER, FLYTTEKASSER OSV.
Stearinlys der giver brandfare
Brandfare: Grundet brandfare, må der ikke være stearinlys på værelser eller fællesarealer. Og der må ikke stå tørrestativer, møbler, sko eller andet på gangene.
E-cigaretter eller almindelige cigaretter
Det er ikke tilladt at ryge E-Cigaretter eller almindelige cigaretter indendørs, hverken på skolen eller på kollegierne. Hvis en brandalarm bliver udløst som følge
af, at en elev har røget på en e-cigaret, kommer eleven til at betale for brandvæsnets udrykning.
Erstatningsansvar
Det forventes, at skolens udstyr behandles ordentligt og forsigtigt.
I tilfælde af misbrug, hærværk, ødelæggelser, osv. vil den ansvarlige blive pålagt et erstatningskrav. Kollegielever holdes ansvarlig for deres gæsters evt. ødelæggelser.
Der er oprettet en grupper på Facebook, ”Det Røde kollegie”. Og for den eksterne,
Husk den gode tone på de sociale medier. Gruppen oprettes fra kollegieansatte og bruges til hurtig kontakt med hinanden her i huset
Ferieplan
Skolen udarbejder hvert år en årsplan, der angiver årets ferier. Her kan du finde ferieplan.
Kollegierne er lukket i hele sommerferien.
Man kan derfor ikke opholde sig på kollegierne i ferien. Man pakker sit værelse og gør rent inden sommerferien. (Da værelset muligt kan vurderes til at skulle males)
Du vil inden sommerferien få besked om du evt. skal flytte til et andet værelse i det efterfølgende skoleår. Dette gælder både Det Røde kollegie og den eksterne kollegie.
Fravær i skole
Vi accepterer ikke fravær i skolen. Medmindre du er syg, og/eller skal til lægen, skal du gå i skole. Skolen vil i særlige tilfælde ifm. fravær kontakte forældre. Forældre kan også kontaktes ved bekymrende adfærd. Dette sker i samråd med eleven.
Ved fravær vil du komme til handleplanssamtaler hos skolens coach.
Fraflytning
Ved fraflytning fra kollegieværelse skal værelset altid synes af personalet, sammen med eleven. Eventuelle mangler eller defekter noteres, og eleven kvitterer for evt. mangler. Ved fraflytning skal eleven fjerne alle personlige ejendele (husk også at tømme skab og køleskab i fællesområdet). Eventuelle efterladte effekter vil blive bortskaffet.
Såfremt værelset ikke er rengjort, eller eleven har ødelagt inventar, eller gjort skade på værelset, hvad der eller regnes for ud over normal brugsslitage, hæfter eleven selv økonomisk for disse.
§38, stk. 2, ( Ved afslutning af en uddannelse, et skoleophold, praktikophold eller ved afbrydelse af en uddannelse skal kollegieboligen være fraflyttet senest 10 hverdage efter uddannelsens, skoleopholdets eller praktikopholdets ophør eller afbrydelse, jf. dog stk. 3.)
Fritidsaktiviteter
Generelt opfordrer vi til, at elever er aktive i deres fritid. Det er godt at gå til sport eller andre aktiviteter. Husk at alt skal meddeles kollegieansatte, så dette medtages i planlægning af ugens pligter
Frirejse
USF betaler en årlig hjemrejse. Det er meningen at denne rejse primært benyttes til sommerferien, hvor kollegiet lukker (se under sommerlukning).
Man kan ved særlige lejligheder benytte sin årlige rejse på et andet tidspunkt. Det betyder så, at eleven selv skal betale sommerferierejsen. Dette skal aftales med rektor. Og søges omkring på skolens kontor, Frirejse gælder dog først efter 9 mdr. for efter 1.G start.
Fælles aktiviteter og arrangementer
Der vil være tilbud om fælles aktiviteter sammen med kollegieansatte.
Det kan f.eks. være:
- Træning i fitness i Minihal, der skal være opsyn og deltagelse fra medarbejder
- Fælles grill arrangement
- Biografture (der vil være en lille egenbetaling)
- Sociale aftner
- Tur ud i fjeldet
- Og mange flere – forslag modtages gerne.
Gæster
Den enkelte kollegieelev er ansvarlig for, at eventuelle gæster overholder skolens regler. Der er ikke gæster på hverdage uden særlig aftale. Alle overnattende
gæster skal der ansøges om hos kollegieansat.
Hash og andre euforiserende stoffer
Enhver form for besiddelse af eller brug af euforiserende stoffer kan medføre øjeblikkelig bortvisning.
Kollegieeleven er ansvarlig for, hvad der foregår på værelset.
Hvis skolen har mistanke om, at en elev har indtaget hash eller andre euforiserende stoffer, kan eleven blive pålagt at lade sig teste hos en læge. Nægter eleven dette, betragtes det som en tilståelse af at have overtrådt skolens regler på området, og eleven bortvises. Skolen kan formidle kontakt til Allorfik, misbrugscenter.
Husdyr
Der må ikke holdes husdyr
Husleje
Afregning af husleje sker automatisk. Den trækkes af din SU, inden den udbetales.
Du betaler 850 kr. for at bo på Det Røde kollegie og de eksterne.
§16, (Kollegiebeboeren skal betale husleje månedsvis forud på det tidspunkt, der er fastsat i lejekontrakten, jf. dog stk. 4.)
Udbetaling af husleje
fl. §36. stk. 23, udbetaler vi ikke resterende husleje betalt når man fraflytter fra kollegie. Men vi udbetaler halvdel af husleje, kun hvis kollegieværelset/bolig har fået en ny lejer. Dvs. Hvis du fraflytter mellem d. 1-14’ne dage i måneden og kollegieværelset/bolig har fået en ny lejer, så refundere vi halvdel af din husleje
Indflytning
Ved indflytning skal værelset synes af eleven og personalet for defekter, og der skal kvitteres på en inventarliste.
Hvis kollegiebeboeren indflytter efter d. 15. dage i måneden, betales der halv del af husleje.
Inventar
Inventar på værelset må ikke flyttes til andre værelser uden aftale med kollegiemedarbejder. Skolens inventar i fællesområderne må ikke flyttes derfra, og
man må ikke uden forudgående aftale flytte rundt på møblerne
Kollegiekontrakt (huslejekontrakt)
Ved indflytning underskriver du under på en kollegiekontrakt. (Der findes 2 forskellige kollegie aftale kontrakter) Her skriver du under på de aftaler, der indgås
med kollegieansat.
Kollegieansatte sidder på det røde kollegie
Det kan være svært at flytte hjemmefra og bo på kollegie. Hvis du oplever, du har det svært, skal du endelig tage kontakt til de kollegieansatte. Der er altid mulighed for at tale med vores kollegieansatte om små og store problemer og de har tavshedspligt.
Forebyggende trivselsarbejde
Som et led i det forebyggende arbejde med at sikre elevens bedst mulige trivsel, afholder de kollegieansatte jævnlige trivselssamtaler med de elever der er tilknyttet kollegiet. Såfremt en elev har bekymrende forhøjet fravær, udarbejdes der en handleplan i samarbejde med eleven, hvor eleven og dennes kontaktperson udarbejder mål og delmål for hvad der skal til for at opnå den ønskede forandring.
Eleven er altid velkommen til en uforpligtende snak på kontoret, og de ansatte er, så vidt det er muligt, altid tilgængelige enten fysisk eller på mobilen, såfremt der skulle opstå akut behov for støtte.
Pligter
Alle har pligt til, at holde køkkenerne på gange/afdelinger ordentlige, ryddet og rene.
Der bliver for hver kollegie elev lavet skema, som man skal følge, og der bor 1 (Udvalgt) gangansvarlig på hver gang, som er med til at holde øje om opgaverne
bliver lavet.
Alle elever på kollegiet har en tjans i et af områderne, enten på ens egen gang eller i fællesområdet. Opgaverne administreres af kollegiepersonalet, men man har lov at komme med ønsker til ændringer. Der skiftes mellem opgaverne og elevens ønsker forsøges så vidt muligt at imødekommes.
Pligten skal udføres ordentligt og i rette tid. Er man forhindret i at udføre sin tjans, skal man kontakte personalet og/eller forsøge at bytte med en anden på gangen. Alle gange har deres egen facebookgruppe og heri oplyser man hvis man er forhindret i at udføre sin tjans.
Det er et krav for at få lov at bo på kollegiet, at man overholder sine aftaler.
Såfremt man ikke overholder sin kollegietjans eller undlader at give besked, medføre dette en tilrettevisning. Opnår man 3 tilrettevisninger, medfører dette en samtale på kollegiekontoret, hvor det vil blive drøftet om man fortsat er berettiget til at bo på kollegiet.
Læsetid og ro i afdelingerne
Det er vigtigt, at ingen elever i afdelingerne føler sig generet af andre elever eller deres gæster.
Der er mulighed for deltagelse i lektiecafé over på skolen. Tidspunktet for dette kan variere, så hør nærmere på skolens kontor. Eller se på Lectio
Der SKAL være RO på kollegierne på hverdage kl. 22 og i weekenderne kl. 23.
MATU Security
I weekenderne samt om natten er der ikke ansatte til stede. Skulle der ske noget, kontakter eleverne vores vagtselskab, MATU.
Man kan kontakte MATU hvis der er larm eller ubudne gæster, eller anden uro. Så kommer de.
Hvis man har låst sig ude, eller mistet sin nøgle udenfor kollegiekontorets åbningstid kan man ligeledes ringe til MATU. Du skal være opmærksom på, at omhandler det tab af din nøgle, skal du betale 300 kr. for dør åbning.
Medicin
I tilfælde af, at en elev har behov for at tage lægeordineret medicin, skal den ansvarlige kollegieansatte orienteres herom, således at medicinen kan opbevares
forsvarligt. Dette aftales med kollegieansat.
Hvis nogen har alvorligere og/eller kroniske sygdomme skal skolen orienteres.
Musik
Det er tilladt at have musikanlæg på værelserne, men afspilning af musik skal altid ske under hensyntagen til de øvrige elever og naboerne. Der skal være ro på alle værelser kl. 22.00 på hverdage og kl. 23.00 i weekenden.
Nøgler
Hvis en nøgle bortkommer i skolens åbningstid, skal dette straks meldes på kontoret.
Eleven skal erstatte nøglebrikken, som koster 200 kr. Hvis det sker uden for åbningstid, er prisen 300 kr. (se under MATU).
Derefter vil du modtage en regning på det.
Ordensregler for kollegielivet
Alle får udleveret Reglement for kollegier, ABC ved GUX-Nuuk, når man flytter ind på et kollegie. Alle får gennemgået reglerne, og alle skriver under på, at de har læst og forstået dem. Hvis ikke man overholder reglerne, kan man i yderste konsekvens blive bortvist.
Post
Post kan hentes på kontoret i Det Røde Kollegie hver mandag og torsdag.
Sygdom og rejser
Ved sygdom og rejser, skal den kollegieansatte have besked. Det er også en god ide at skrive på Lectio. I forbindelse med længerevarende sygdom skal skolen vide besked, og der skal tages beslutning om, hvordan skolen stadig kan passes under sygdomsperioden, husk og skrive det ned på jeres fraværsårsager på lectio.
Telefon
Husk at meddele kontoret og de kollegieansatte, når du skifter telefonnummer.
Vask
Der er vaskerum på Det Røde Kollegie. Alle har adgang til dette. Det forventes, at alle elever medbringer en vasketøjskurv, så der ikke ligger tøj på gulvet. Ved hver ferie bliver vaskekælderen tømt for efterladt tøj.
TØJ MÅ IKKE TØRRES PÅ GANGENE PÅ KOLLEGIET, MAN SKAL BENYTTE
VASKEKÆLDERENS TØRRETUMBLERE ELLER UDENDØRS
På de eksterne kollegier er der vaskemaskiner og tørretumblere
Videoovervågning
Der er videoovervågning på skolen og på Det Røde Kollegie i køkkenerne, samt i vaskerummet. Det er kun Rektor der har adgang til videoen.
Værelseskontrol
Skolen forbeholder sig ret til at kontrollere elevernes værelser, fx. i forbindelse med manglende oprydning og rengøring eller ved mistanke om overtrædelse af reglerne om hash og andre euforiserende stoffer.
Vi håber du får det bedste ophold samt en dejlig tid på Gux-Nuuk